دندانپزشکی کودکان چیست و در اولین جلسه ویزیت آن چه می گذرد؟
خیلی خیلی خوشحالم که هر روز والدین بیشتری پی به اهمیت دندانپزشکی کودکان و اطفال میبرن و مراجعاتشون هم بیشتر از قبل شده. میپرسید از کجا میدونم که والدین دارن بیشتر به سلامت دهان و دندان کودکان شون اهمیت میدن؟ خیلی سادهس، مثلاً کافیه یه نگاه توی فرومهای مطرح ایرانی (مثل نینی سایت) که خانمها و مادران ایرانی در اونها عضو هستند بندازید تا ببینید (این مادران امروزی) چقدر درباره مسائل دندانپزشکی اطفال و بچههاشون سوال و دغدغه دارن و تجربیات خودشون یا بچههاشون که دندانپزشکی رفتن رو با هم به اشتراک میذارن.
با خوندن این پست چی گیرمون میاد؟
ما توی این پست، قراره به صورت کلی درباره دندانپزشکی کودکان یه نکاتی رو ارائه بدیم و بگیم که اصلا چرا یه همچین تخصصی در دندانپزشکی وجود داره و دقیقا چه کارایی برای بچههای ما انجام میده. این یه مقاله پایه هستش، اگر دنبال مباحث بیشتری درباره سلامت دهان و دندان فرزندتون هستید خوشحال میشیم به محتواهای دستهبندی (دندانپزشکی اطفال و کودکان) در سایت دکتر دندان مراجعه کنید.
دندانپزشکی کودکان چیست؟
دیگه احتمالا خودتون هم میدونید ما یه رشته دندانپزشکی عمومی داریم و چندین تخصص دندانپزشکی مثل ترمیمی و زیبایی، ارتودنسی دندان، لثه و ایمپلنت، پروتز، دندانپزشکی اطفال و کودکان و ….
دندانپزشکان عمومی؛ اغلب پروسه های رایج دندانپزشکی که عمومی هستن رو انجام می دن و عمده تمرکزشون روی پیشگیری و درمان اولیه هستش. اگه یه دندانپزشک عمومی بخواد وارد یکی از تخصص های موجود بشه، آزمون تخصصی مربوط به اون تخصص رو میده و چند سال دیگه به صورت تخصصی تحصیل می کنه تا بتونه تخصص و گواهی انجام درمان های خاصی رو بگیره.
ما کاری به تخصصهای دیگه نداریم و اینجا تمرکزمون روی متخصص دندانپزشکی کودکان یا (Pediatric Dentist) هستش. این متخصص طوری آموزش دیده که به تمام مسائل سلامت دهان و دندان کودکان تسلط داره و کارش تشخیص، پیشگیری و درمان مشکلات دهان و دندان بچه هاست. اما خب به نوعی بزرگترین رسالتش آموزش به والدین و کودکان برای حفظ و ارتقای سلامت و بهداشت دهان و دندان هستسش.
در دندانپزشکی بچه ها دقیقا چه کارهایی برای دلبندانمان انجام می شود؟
همونطور که چند خط بالاتر گفتم، بزرگترین رسالت یه متخصص دندانپزشکی کودکان پیشگیری و آموزشه. پیشگیری از بروز مشکلات احتمالی در آینده، پیشگیری از بدتر شدن یه مشکل که الان وجود داره و یا پیشگیری از بروز آسیب به دندان کودکان با ارائه آموزش به والدین در وهله اول و سپس به خود کودکان. این دوتا اقدام ساده، می تونه تا حد بسیار زیادی سلامت دهان و دندان ما و کودک ما رو تضمین کنه و مانع از بروز اغلب مشکلات در آینده بشه.
اما زیاد سرتون رو درد نمیارم و میرم سراغ مهمترین کارهایی که در دندانپزشکی کودکان برای دلبندان ما انجام میدن.
به طور کلی این موارد در حوزه دندانپزشکی بچه ها قرار میگیره:
- گرفتن تصاویر اشعه ایکس از دندان های کودکان برای کارهای تشخیصی و پیشگیری
- جرم گیری دندان یا تمیز کردن تخصصی دندان ها
- اعمال فلوراید تراپی به دندان ها یا درمان با فلوراید
- آموزش به والدین برای مراقبت از دندان های شیری، دوره جایگزینی دندان ها و دندان های دائمی
- انجام فیشور سیلانت یا درزبندی (شیاربندی) دندان های خلفی برای پیشگیری از پوسیدگی دندان ها
- توقف پوسیدگی دندان و ترمیم دندان های پوسیده یا آسیب دیده (پر کردن دندان ها در صورت نیاز)
- کمک به مدیریت مشکلات رایج کودکان مانند دندان قروچه، مکیدن انگشت، تنفس دهانی، عادات نامناسب غذایی و …
- کشیدن دندان
- اتصال روکش دندان کودکان
- ارتودنسی پیشگیری
- ارجاع کودک به متخصصان دندانپزشکی دیگر
- چکاپ های دوره ای و ارزایابی سلامت دهان و دندان کودک
بچه ها رو باید از چه سنی به متخصص دندانپزشک اطفال نشون بدیم؟
خب حالا که متوجه شدیم عمده کارها و پروسه های دندانپزشکی کودکان چیه، بیاید درباره اینکه چه زمانی باید کودک رو به مطب یک دندانپزشک کودکان ببریم صحبت کنیم.
دندانپزشکایی که در این تخصص خدمت می کنن معتقدند که با رویش اولین دندان های شیری، والدین باید کودک خودشون رو بیارن تا هم توسط متخصص معاینه و ارزیابی بشه و هم اولین آموزش های اصولی در خصوص مراقبت از دندان شیری به والدین داده بشه.
حالا اینکه اولین دندان شیری چه سنی در میاد رو خودتون هم میدونید (حدود 6 ماهگی). اما اگه الان کودک شما 6 ماه رو خیلی وقته رد کرده شما می تونید حداکثر سن 1.5 تا 2 سالگی کودک خودتون رو به نزد یک متخصص دندانپزشک اطفال ببرید.
👋 برای والدین تهرانی: لیست بهترین متخصصان دندانپزشکی کودکان در تهران
چرا باید اولین ویزیت دندانپزشکی اطفال رو از دست ندیم؟
از کلمه “باید” استفاده کردیم چون واقعا میبایست که والدین حتما در سنین پایین کودک خودشون رو برای معاینه به نزد متخصص ببرن. این قرار ملاقات رو مخصوصاً باید والدینی که برای بار اول صاحب فرزند شدن داشته باشن. چرا؟
چون احتمالا برای بار اول هنوز آنطور که باید درباره حفظ بهداشت و سلامت دهان و دندان نوزادان چیزی نمی دونن و باید به صورت تخصصی و اصولی یاد بگیرن و آموزش داده بشن. این کار آموزش رو، متخصص دندانپزشکی کودکان انجام می ده.
اما به جز ارائه آموزش به والدین، دندانپزشک اطفال هرگونه مشکل احتمالی در خصوص لثه، زبان، دندان های شیری و …. رو در صورت مراجعه به موقع تشخیص داده و سریع درمان می کنه. مثلا اگه بچه ای التهاب یا عفونت لثه داشته باشه خیلی سریع و قبل از اینکه بدتر بشه، درمان خواهد شد.
👋 برای والدین کرجی: لیست بهترین متخصصان دندانپزشکی کودکان در کرج
در اولین جلسه دندانپزشکی کودکان چه می گذرد؟
اولین بازدید اغلب اینطوریه که ممکنه بین 30 تا 45 دقیقه طول بکشه. بسته به سن کودک یا نوزاد شما، ویزیت ممکنه شامل معاینه کامل دندان ها، فک ها، وضعیت بایت، لثه ها و بافت های دهان برای بررسی رشد و تکامل باشه.
توی این جلسه فقط به معاینه کودک اکتفا نمیشه و دندانپزشک کودکان به شما آموزش های لازم جهت مراقبت اصولی از دندان های شیری و یا دائمی کودک رو می ده و به تمام سوالات شما پاسخ می ده.
بچه هارو چند وقت یک بار به دندانپزشکی ببریم؟
جلسه اولی که به همراه کودک خودتون به مطب دندانپزشک مخصوص کودکان مراجعه می کنید به شما میگه که هر چند وقت یک بار باید به مطب مراجعه کنید. اما معمولا یه قرار ملاقات ها یا روتین چکاپ 6 ماهه وجود داره که باید به صورت منظم انجام بشه.
در سنین پایین همین 6 ماه یکبار کافیه اما وقتی کودک کمی بزرگتر میشه لازمه احتمالا بعضی اوقات هر 3 ماه یکبار مراجعه انجام بشه. در هر صورت متخصص دندانپزشکی کودکان حتما به شما میگه چه وقتایی باید مراجعه کنید.
پاسخ به سوالات رایج درباره دندانپزشکی اطفال
هم بله هم نه، در اصل از سن 6 ماهگی تا 20 سالگی میشه به دندانپزشک کودکان مراجعه کرد. اما اگر این متخصص در دسترس شما نیست میتونید به دندانپزشک عمومی هم مراجعه کنید.
خیر، این متخصص فقط میتونه کارهایی انجام بده که توی این مقاله گفته شد. برای ارتودنسی و مرتب کردن دندان کودکان فقط باید پیش متخصص ارتودنسی برید.
بله معمولا درمان های مرتبط با کودکان، از ترمیم گرفته تا عصب کشی و سایر درمان های دیگر توسط این متخصصان انجام میشه و حتی اگر شما به متخصصان دیگر مراجعه کنید احتمالا شما رو به دندانپزشک کودکان ارجاع می دن